torsdag 2. februar 2012

2. Feb: Pachamanca - en kulinarisk opplevelse av de store.




Vi skriver andre i andre og det er vår siste hele dag her i Vicos.  I dag skal landsbygruppa stelle til fest for oss og lage den tradisjonsrike retten Pachamanca.  Pachamanca er en tradisjonell Peruansk rett som baserer seg på at man baker maten ved hjelp av varme steiner.  Ordet Pachamanca er fra Quechua språket de snakker her i Vicos og består av ”pachua” som betyr jord og ”manca” som betyr ovn eller gryte.  Dette er en rett som stammer fra før Inkatiden og praktiseres i flere varianter utover Andesfjellene.  Det skulle vise seg å bli en virkelig kulinarisk og kulturell opplevelse.

Da klokken nærmet seg 11 begynte vi å gå opp bakkene til der hvor Ingvild og Maren bodde.  Her var kvinnene fra landsbygruppa i full gang med å forberede maten mens mennene holdt på med å lage en ovn av stener som de varmet opp.



Utover åskammen lå forskjellige potetsorter til tørk.  Noen menner spilte på trommer og fløyte mens de andre arbeidet med ovnen.  Resten satt og så på og tygget kokablader.



Etter en god time var ovnen tydeligvis varm nok.  Da kom kvinnene med potetene og noe kjøtt som var pakket inn i blader.  Potetene ble dynket i en urtemarinade som luktet kjempegodt.   Først la de en del poteter i bunnen av ovnen før de begynte å delvis ødelegge ovne for at varme stener skulle legge seg mellom de urtemarinerte potetene.



Når så potetene, søtpotetene og pakkene med kjøttet var godt fordelt mellom de varme stenene så ble alt dekket av blader og gamle sekker.  Til slutt ble hele husgen dekket av jord.  Og her skulle maten stå å godgjøre seg.



Nå skulle dette stå og godgjøre seg i ca 50 minutter.  Vi gikk ned i hytta til husbonden på stedet og fikk oss en god suppe mens vi ventet.  Tror de fleste gledet seg til middagen .  Da tiden var inne gikk vi opp til plassen der Pachamancaen nå var ferdig.  Da sekkene med jord ble fjernet kjente vi en utrolig deilig duft som kunne vekke de flestes smaksløker.  Dertter ble pakkene med kjøtt og poteter plukket fra stenhaugen og fordelt etter type på forskejllige tepper/sekker.



Til slutt samlet vi oss alle nede hos husbonden Manuel hvor potetene, og kjøttpakkene ble fordelt rundt i noen stråkurver.  Det var omtrent like mye poteter, og søtpoteter i en kurv som det vi bruker til hele familen hjemme i Norge.  Men her fikk hver person en kurv hver. 



For oss som fikk oppleve dette tror jeg det vil være et måltid vi sent vil glemme.  Og selv om det vi fikk var utrolig godt så tror ikke jeg det var noen av oss som var i nærheten av å spise opp alt som var i kurven. 

Andrea, Juan Carlos og Jorge koser seg med mat fra Pachamanca                                           Foto:IvarBarane
Alle Foto: Ivar Barane



1 kommentar: